Gaffel är en medlemsdriven kollektivverkstad som sedan år 2000 har funnits i Industrihuset Vävaren i Strömsbro, Gävle. Verkstaden startades för att ge yrkesverksamma konstnärer i Gävle med omnejd möjligheten att arbeta med material och utrustning som inte ryms i enskilda ateljéer.

De senaste tillskotten på utrustningssidan är en glasfusingugn, en metallverkstad och bakgrunder för studiofotografering. Sedan tidigare finns bland annat trä-, textil- och screentrycksverkstad. Det går också att hyra en projektateljé som är en delvis avskärmad del av verkstaden som lämpar sig för workshops, performances och utställningar. Där finns också travers, kompressor och god ventilation vilket gör projektateljén utmärkt för monumentala verk. Läs mer om vilken utrustning vi erbjuder under ”Verkstäder & Utrustning”. Ansvariga för utlåning och verkstäder är de tio konstnärer som hyr permanent ateljé i Gaffels lokaler.

Kollektivverkstaden drivs av Ateljéföreningen Gaffel med stöd av Gävle kommun. Föreningen arrangerar också konstevenemang, kurser och workshops i olika tekniker kopplade till utrustningen och verkstäderna.

Vill du lära dig en lära dig en utrustning eller teknik? Tveka inte att höra av dig så försöker vi dra ihop en kurs. Kontakta gaffelverkstan(at)gmail.com.

Bland de senaste årens arrangemang för medlemmarna kan nämnas Afternoon Art, Knytkonst, Julmarkander, RadioBio, utställningar och en årlig adventskalender online. Läs mer om medlemskap i föreningen under ”Medlem”. 

HYRA AV ENSKILD ATELJÈ

Vid tecknande av ateljé förbinder sig konstnären att delta i skötsel av allmänna ytor och kollektivverkstad enligt överenskommelse med Gaffel.
 Är du intresserad eller har frågor angående ateljé på Vävaren, kontakta Gaffels styrelse.

 Att hyra ateljé på Vävaren är förenat med vissa åtaganden.

Ateljéinnehavarna har en viktig roll för kollektivverkstadens drift, och ett ideellt engagemang från de enskilda ateljéinnehavarna är en förutsättning för verkstadens verksamhet. Det är också viktigt att konstnärer som hyr ateljé i Vävaren förlägger sin verksamhet där.

När en ateljé blir ledig utannonseras det bland våra medlemmar som uppmanas att skriva en ansökan med motivering. Ansökningarna behandlas sedan av en kommitté bestående av två representanter från Gaffel, varav minst en är ateljéinnehavare på Vävaren, samt en representant från Konstcentrum. Det åligger den sökande att anmäla eventuella adressändringar till Gaffel.

Styrelsen

Föreningens styrelse sammanträder ungefär en gång per månad och arbetar ständigt för att utveckla verksamheten.
Styrelsen nås enklast via e-post: gaffelverkstan(at)gmail.com

Jens Salander (ordförande)

Elin Hjulström Lord (sekreterare)

Margareta Tideström Persson (kassör)

Emelie Sandström (ledamot)

Ann-Catrin Olsson (ledamot)

Marie Lindgren (ledamot)

Bert Linné (suppleant)

Mikael Strömberg (suppleant)

(uppdaterat 11/4-2021)

Vävaren
Vävaren

Några av Gaffels utåtriktade konstprojekt:

Konst i Esplanaden
Gävle, 2020
Läs mer på Konst i Esplanaden 2021s hemsida

Konst i Esplanaden
Gävle, 2020
Läs mer på Konst i Esplanaden 2020s hemsida

X-ArtStop II
Kilafors, 2016
Läs mer på X-ArtStop: Kilafors hemsida

X-ArtStop I
Holmsveden, 2015
Läs mer på X-ArtStop: Holmsvedens hemsida

FAPS, Frozen Art Park Show
Gävle 2014
Läs mer på Frozen Art Park Show hemsida.

SAFE, Sandviken Art Festival
Sandviken 2012
Läs mer på Sandviken ArtFestivals hemsida

KONSTiga Torget
Bollnäs 2011
Läs mer på KONSTga Torgets hemsida

GAPE, Gaffel Art Park Event
Gävle 2010
Läs mer på Gaffel Art Park Events hemsida