Jag tänker på Maja

Foto: Elin Hjulström Lord.

Jag tänker på Maja

Elin hjulström lord


Varje dag när jag går uppför trappan till ateljén möts jag av Maja Skoglunds eftertänksamma porträtt. Det sitter där vid avsatsen mellan andra och tredje våningen, passande eftersom hon jobbade som spinnerska på just andra botten. Många har skrivit om Maja, spinnerskan som skadade sig i en fallande hiss, blev strejkledare och uppsagd, utbildade sig, gifte sig till borgarrådshustru och testamenterade stora summor till fonder för fattiga barn och behövande textilarbetare i Strömsbro. 

Jag möter hennes blick, viskar “hej, Maja” för mig själv, och föreställer mig att hon fortfarande håller ett öga på vad som försiggår i huset. Jag tänker på hennes mod, hennes uppoffringar, hur samhället skulle ha sett annorlunda ut utan människor som hon. Styrelsen för hennes fonder (i alla fall den kvinnliga delen av den) lobbade för att sätta upp ett minnesmärke, men det blev inget med det. Att protestera mot lönesänkningar och dåliga arbetsförhållanden, eller hjälpa folk som behöver mat på bordet är tydligen inget man får minnesmärken av.

Men vi minns dig ändå, Maja.


Anja Lundmarks omfattande porträtt av Maja kan du läsa här:
https://gaffelverkstan.com/vavaren/maja-skoglund/

Ulf-Ivar Nilsson har också skrivit en mycket fin artikel om Maja som du kan läsa på Arbetarbladet:
https://www.arbetarbladet.se/2021-02-07/ulf-ivar-nilsson-angeln-med-strommingsladan–trots-klassresan-glomde-maja-fran-gavle-aldrig-sin-bakgrund