Stora ateljén

Riitta med hundarna Veeru och Penni i stora ateljén, foto: Lasse Halvarsson.

Stora ateljén

Riitta tjörneryd


Några månader innan år 1986 tog jag det stora steget att låta mig flyttas till min blivande man, konstnär Hans Tjörneryd, båda representanter för sina länder på Raumo biennale Baltikum i Finland 1985. Stigslund och Strömsbro blev basen till vår tillvaro – inte minst gamla väveriet Vävaren som var under nuförvandling under denna expansiva tid. Två konstnärer som arbetade oftast med monumentala arbeten och stora helheter kom då att ha en möjlighet att disponera Vävarens hela översta våning + en annan varm ateljé i ett anslutande byggnad.

Förvisningsvernissage inför min utställning i Leverkusen i Tyskland 1986. Gefle Dagblads kulturredaktör Björn Widegren håller tal till lokal historiker Kjell Herztman, tandkirurg Anders Westermark, herr och fru Asplund och vi. Foto: Lasse Halvarsson.
Blyertsteckning på gång i lilla ateljén.

Vintrarna var iskalla i stora ateljén ( nuvarande Gaffels utrymme) där vi använde cykel och vagnar för att flytta oss och saker. Arbetsdagen började på morgonen med att klä sig varmt och sedan arbetades det hela dagen lång. Somrarna kunde en bearbeta sina verk utomhus i Testeboån – en av de härligaste minnena. Min tillbakablick kommer ihåg en mycket energisk och produktiv period i mitt arbete samt i Gävles kulturliv. Som tur är är mycket bevarat som film och fotomaterial. Flera utställningar, utsmyckningar och aktiva konstmöten var dagens händelser i dessa ateljéer. Kompositören Carl Myrén bandade nyskapande musik här under arbetets gång.

Perioden på Vävaren är speciellt minnesvärd – konsten kunde expandera, leva fritt och hitta nya vägar …
Tiderna, inte så länge sedan, har förändrats väldigt fort till annorlunda och det glädjer mig att konsten fortfarande lever inom Vävarens väggar.

Foto: Lasse Halvarsson, på bilderna: arbete i gång och en text från författaren Bengt Viklander från Hille, sedermera bosatt på Irland.
Arbete pågår, foto: Lasse Halvarsson.