Jäktet, oväsendet och dammet i luften

Väveriet ca 1900. Foto: okänd, Gävle kommunarkiv.

Jäktet, oväsendet och dammet i luften

Hans Lindh


Min mamma Viola Jernberg var född 1917 .I sin ungdom arbetade hon på Svanens Väv. Hon berättade inte så mycket om sitt arbete. Tyckte kanske inte att det var så viktigt. Men jag minns att hon sade att när spolarna skulle bytas gick det med en väldig fart. De stora maskinerna slamrade mycket och det var också en väldigt hög ljudnivå men några hörselskydd var väl inte ens påtänkta.

Det finns på digitaltmuseum.se bilder från arbetsmiljön men ingen av dem visar just min mamma vad jag kan se. Att maskinerna var stora och hur spolbytena gick till kan man dock se och det är lätt att föreställa sig jäktet och oväsendet. Och dammet i luften. 

Viola bodde inte i Flickbyggningen. Hon bodde i sitt föräldrahem i Lervik. När hon fick sin första lön ville hennes pappa som var alkoholiserad att hon skulle lämna pengarna till honom. Hon vägrade och flyttade med bror Valter och sin fästman Birger Lindh till en enrummare i ett annat hus. De båda männen var arbetslösa så hon försörjde med sin lilla lön alla tre.