Ateljéföreningen Gaffel gör nedslag med
konsthändelser längs järnvägen i Gävleborg.




VAR INTE RÄDD - DET ÄR BARA LITE KONST

X Art Stop är platser i förändring. Då och nu. Industri och nedläggning. Avflyttning och eldsjälar. Att kliva av när tåget stannar vid en ensam perrong.

I mer än hundra år har järnvägen varit pulsådern som förbundit Gävleborgs orter med varandra och resten av världen. Livsviktig för industrierna. Trä. Stål. Papper. Men vad händer när industrierna läggs ner? Hur påverkas de små orterna av centralisering och utvecklingen mot ett postindustriellt samhälle? X Art Stop belyser orter i förändring, men också deras roll i världen idag. Kilafors Herrgård som färr huserade brukspatroner och spektakulära jetset-fester är idag asylboende. Människor som bara är här tillfälligt lever sida vid sida med de som bott i Kilafors i tio generationer.

Under våren och sommaren har konstnärer från Gaffel och lokala aktörer möts i samtal, samverkat och utbytt kunskaper. Var möter man konsten i en avfolkningsort som Kilafors och vilken betydelse har platsen för dess gestaltning? Kan X-Art Stop vara en motvikt mot centraliseringens krafter som lägger glesbygden i konstskugga?

Ett tiotal konstnärer har deltagit i projektet och vistats i Kilafors och Hanebobygden med målsättning att skapa plats- och kontextspecifika konstverk. Mötet med miljön, ortens historia, de nuvarande förutsättningarna och inte minst människorna ger efterklang i verken, som visades för allmänheten under en två dagar lång konstfestival. Som en fortsättning på tågtemat försågs varje konstverk med en hållplatsskylt med texten "Art Stop".

Medverkade gjorde Olle Oljud, Mikael Strömberg, Mari Jäderberg Vasdekis, Anna Abrahamsson, Eva Österberg, Gustaf Lord, Per Alnæus, Hasse Hellman, Thomas Lotström, Elin Hjulström Lord och Maria Lewis.

X Art Stop är ett konstnärsdrivet projekt sprunget ur ateljéföreningen Gaffels tidigare initiativ Gaffel Art Park Event i Gävle 2010, Konstiga Torget i Bollnäs 2011 och Sandviken Art Festival 2012. Vid dessa tre evenemang bjöds konstnärliga utövare och föreläsare från hela landet in för att utforska vad som sker i mötet mellan lokala förutsättningar och det globala utifrån en given plats. Med X-Art Stop flyttas fokus till de mindre orterna längs järnvägen i Gävleborg med start i Holmsveden 2015 och med en andra hållplats i Kilafors 2016. Bakom X Art Stop finns ambitionen att flytta ut konsten till orter som som saknar naturliga forum och låta den möta platser i förändring. Gaffel vill på så sätt belysa platserna med konsthändelser mitt i vardagen, men också understryka tågets betydelse för ortens och platsens identitet. Kilafors är ännu ett X Art Stop på vägen vidare ut i världen.

Konstguidning

Anna Abrahamsson

Följ den megafonförsedda tågvärdinnan på guidad performancevandring bland konsten. Stannar vid varje X Art Stop-skylt längs det en kilameter långa utställningsområdet. Kilafors kan ses som något av en turistmagnet och vad bör varje turistort av rang ha? En sightseeing-tur.

Hållplats Kilafors

Maria Lewis

Om livsresor, väntan, förväntningar och ofrivilliga uppehåll.
En stolpe med tidtabeller och en bänk att vänta vid. Så ser vår föreställning av en hållplats ut. Men på Maria Lewis bänk blir väntan inte särskilt bekväm - den är full av spikar grupperade till vackra hjärtan. Sitter man länge får man till och med ett hjärtformat märke i skinnet. Man blir märkt av Kilafors. K-märkt.

Intervjuer med asylsökande på Kilafors Herrgård har gestaltats som tidtabeller över deras livsresor med förhoppningar och drömmar om framtiden. Hur deras liv sett ut, var de befinner sig just nu och vart de kan tänkas vara på väg. Precis som bänken är deras väntan inte särskilt bekväm. De kan inte luta sig tillbaka och slappna av.

Maria Lewis (1963) är konstnär och konsthantverkare som varit verksam i Brooklyn, Söderfors och numnera Gävle. Hon samlar på saker som många skulle kalla skräp och gör konst och smycken av det som slängts bort. www.marialewis.se info@marialewis.se

Olle Oljud försöker känna in atmosfären

Olle Oljud

Ett ljudkonstframträdande​ i Kilahertz​ samt visning av hembyggda instrument.

Med en konsert uppbyggd kring samplade tåg, Kilaforsrelaterade föremål och ljud från uppförandelokalen skapar Olle Oljud ett platsspecifikt atmosfäriskt ljudverk i Biografteatern.

Olle "Oljud" åberg (1970) är enligt Sveriges Radio program Elektroniskt i P2 "Sveriges Noisekung". Han har sedan 2000 turenerat och släppt inspelningar av sin elektroniskt manipulerade musik. Han använder effekter, knasteraskar och en rad hemmabyggen när han improviserar fram sina stycken. Oljud är bland annat utbildad vid tonsättarlinjen i Visby och beskriver sitt material som en blandnng av drone, ambient noise och röster med långt delay.

Souvenir

Eva Österberg

Det är något med smaklösa souvenirer som är spännande. Vilket motiv väljer man att lyfta fram för att representera ett samhälle? Vilka skäl finns det att visa sin ort i ett smaklöst manér? Och vilka väljer att köpa dessa souvenirer?
Så kallade björktavlor finns i tusentals varianter. Vid närmare granskning är de gjorda av alla möjliga material, men de innehåller ofta en sträng trälim med svarta streck som ska föreställa en björk. Ibland kan samma motiv återkomma från två olika orter. Det kan vara en öde bergssluttning, en gata med hyreshus eller ett suddigt foto av ett tråkigt norskt kommunalhus. Och varför innehåller alla björktavlor en hjort?.

Eva österberg (1956) har länge samlat souvenirer och till X Art Stop har hon kombinerat dem till fasadsmycken, bland annat i form av halsband i jätteformat. Eva österberg finner sina konstverk i de mest omöjliga tingester – souvenirprylar, gamla instruktionsböcker i hur man lägger förband, leksaker och lampskärmar. Hennes känsla för material och hantverk är starkt framträdande, med sitt öppna synsätt på saker och med en otrolig känsla för detaljer, skapar hon helt nya konstellationer och objekt. Hon är utbildad vid Konstfack i Stockholm.

Ur Kolet,
av malmen

Per Alnæus

I över hundra år var Kilafors hjärtat av koltillverkningen i Sverige. Kolet drev de stora järnverken som var en av de största svenska exportvarorna. Per Alnæus har förenat dessa två grundstenar som gemensamt har fått samhället att växa, både industriellt och mellanmänskligt, och byggt en installation av järnsmide.

Per Alnaeus (1968) är konstsmed i Kilafors

Näsblodet och
följderna därav

Elin Hjulström Lord

Det började med näsblod.
Det här är historien om hur en avbruten misshandel i London lade grunden till en tobaksfabrik i Gävle och hur denna sedan utvecklade sig till det affärsimperium som gjorde familjen Rettig till en av de mest inflytelserika släkterna i regionen, med fabriker, rederier och stålverk från Gävle till Kilafors till åbo i Finland. Men installationen är inte bara en släktkrönika. Genom att lyfta fram anekdoter och vardagshändelser skapas en mer nyanserad bild av industrialismens kapitalister, men också om deras samtid och dess hierarkier, arbetsförhållanden, sociala regler och tekniska utveckling.

Elin Hjulström (1987) är serietecknare och illustratör."Näsblodet och följderna därav" är en installation med tuschteckningar gjord 2016. Verket lånades ut till biografföreningen i Kilafors och fanns att beskåda under hösten.
www.studiolord.se @sketchesbyelin

Sägen-
performance

Thomas Lothström & Hasse Hellman

"Nu ni ska ni få höra något som utspelat sig en bit härifrån fö många hundra år sedan. Det finns ett berg som är känt för att innehålla många små och stora grottor och gångar. Berget heter Råstensberget.
Numera vågar nästan ingen gå dit. En del har trott att dom sett att folk bara har försvunnit in i berget, medan andra har sett folk som försökt men inte kommit in."

Så börjar en berättelse om asagudar, äpplen och bergakungar dramtiserad av firma Hellman & Lothström.

Thomas Lothström (1969) är storyboardtecknare, illustratör och regissör bosatt i Kilafors.
Hasse Hellman (1942) har haft ett finger med i olika produktioner inom Bollnäs teaterverkstad, Kilafors Biografteater, Sägensafarin, filmprojekt bland annat. Det senaste projektet för de båda är Järnboa vid järnvägsstationen i Kilafors; ett nostalgiskt café med radiomuseum.

Ljudbingo

Mikael Strömberg

"Kom in å ät!"

En klasskompis hade en mamma som alltid sjöng Harry Brandelius-låtar när hon lagade mat. Jag minns det tydligt för hennes röst var speciell. Hennes man jobbade som lots och deras hem i hyreshuset liknade ett Wasamuseum i miniatyr.

Det här var vid slutet av 60-talet när det fortfarande fanns utrymme för lite sång i arbetet. överallt stod en transistorradio högt uppskruvad: "Gamla Nordsjön den svallar och brusar, under vindarna växlande gång sedan urminnes tider oss tjusar din betagande, rytmiska sång." Så när hon ropade "Kom in å ät!" lyssnade hela gården. Hon kunde verkligen ropa "Kom in å ät!" så att det lät som musik. Köttbullar med lingonsylt. Fläskpannkaka. Fattiga riddare. Strömmingslåda.

Varför ropas det aldrig "Kom in å ät!" nu för tiden? Lagas det ingen mat? är de sjungande vardagskockarna ett utrotat släkte? äts det inte på fasta tider längre?
Som en stilla protest mot att ännu ett ljud är utrotningshotat brukar jag ställa mig fullt synlig på trappan hemma och ropa/skrika/growla: "Kom in å ät!". Ungarna kommer direkt.

Texten är skriven av Mikael Strömberg (1957) och publicerad i Aftonbladet Kultur den 25 oktober 2013. Musikern och journalisten Mikael Strömberg kartlade vid den här tiden ljud i vår närmiljö som riskerade att försvinna. VHS-bandspelaren, modemet och polletten är andra sådana utrotningshotade ljud. Under X Art Stop spelades bingo med dessa ljud. Försten som kände igen fem ljud i rad på brickan vann fina priser.

Mind The Step

Gustaf Lord

Presenterad med välbekanta ord som "naturnära läge med panoramautsikt bara två minuter från city" är hängmattan som gungar fem meter ovan mark en kommentar till bedragares ohämmade lögner. Hängmattan framställs som "Kilafors äventyrshotell & Konferens" och nära placerad till centralstation, biograf, restauranger och shopping. En uppenbar lögn av en skrupelfri lurendrejare. "De välventilerade rummen med sjöutsikt (särskilt i händelse av regn) lämpar sig för äventyrliga barnfamiljer som vill uppleva hur det är att bo luftigt och fräscht" går det att läsa i det tillhörande prospekt man uppmanas investera i.

För ungefär tio år sedan drabbades Kilafors av en bedragare som ville storsatsa på skidanläggningen och inreda en storturistbyrå i tågstationen. Backen skulle byggas ut, en stugby anläggas och Kilafors skulle bli ett vinterparadis för turister. Det hela visade sig vara iscensatt bluff i syfte att ragga investerares pengar. "Mind the step" är en höghöjdsinstallation om hotellanläggningar och skrupelfria bedragare.

Gustaf Lord (1983) intresserar sig för lögnen som redskap och har flera gånger jobbat med falskt historieberättande. Främst som serietecknare. Han har själv varit utsatt för en bedragare som framställde ogenerade lögner om verkligheten. I Mind the Step fabricerar han en uppenbart falsk värld. Verket placerades i anslutning till stationen. Samma station dit turister skulle komma i mängder för vidare transport till skidanläggningen. Höghöjdsinstallationen är en kommentar till ett utlovat paradis, en dröm som aldrig fanns.

Memory

Anna Abrahamsson

Utspridd över gamla hotellets putsade vägg finns en installation med ett antal landskapsbilder. Några följs av korta textrader som tillsammans med de utsnitt av bilder som syns kan föra tankarna till den plats betraktaren själv vill, liksom minnen av platser i ens eget minne kan framkallas vid besök av en ny plats eller en ny bild. Anna Abrahamsson har bett Kilaforsbor att berätta om och beskriva platser i Hanebobygden som är viktiga för dem själva. Konstnären har sedan besökt platserna för första gången och undersökt dem med lager av egna minnen av platser som verktyg.

Anna Abrahamsson intresserar sig för minnet och hur det förändras över tid till nya bildminnen och relationen till dem. Ofta är det landskap som byggs digitalt av självupplevda foton, målningar och gamla fotografier till drömbilder. Flera projekt har berört det mellanrum som glömda platser är mitt ibland oss.

Kila samman

Mari Jäderberg Vasdekis

Alla världsbilder möts i Mari Jäderberg Vasdekis interaktiva workshop. Redan i början av augusti arbetade hon med barn på asylboendet och återkom senare under "Bonden på Byn" och bjöd in förbipasserande att skapa sina egna verk på små pappersbitar. Dessa utgör grunden till workshopen under X Art Stop där de målas ihop till stora tavlor av deltagarna. "Kila samman" kräver ingen tidigare erfarenhet och är kostnadsfri. Alla är välkomna!

Mari Jäderberg Vasdekis (1963) är konstnär och bildpedagog verksam i Gävle. Hon arbetar i material som keramik, återvunnet glas samt olja och akryl. Mari har mångårig erfarenhet av konstpedagogisk verksamhet tillsammans med barn och unga.

Souvenir-workshop

Gör dina egna Kilafors-souvenirer under överinseende av Eva österberg, som pyntat Kilafors med sina mästerverk. Lämpligt för hela familjen och är kostmadsfri. Ingen tidigare erfarenhet behövs.

I Gamla Järnboa har det dukats upp med mängder av prylar för att göra egna souvenirer. Klipp, klistra, måla och kombinera din egen hyllning. Ta gärna med en egen bild eller ett vykort.

Souvenirshop

Unika konstsouvenirer på Kilaforsstema finns till salu i Biografteaterns under helgen.

Under våren 2016 gick ett upprop ut till Ateljéföreningen Gaffels konstnärliga medlemmar med ett budskap:

"Kilafors behöver nya souvenirer! I höst kommer Gaffels konstprojekt X-Art Stop till Kilafors och i samband med det behövs nya unika souvenirer. Alla medlemmar i Gaffel inbjuds härmed att göra souvenirer på temat Kilafors och Hanebobygden. Souvenirerna kommer att säljas under evenemanget den 3-4:de september då även en workshop med souvenirtillverkning kommer hållas. Tänk också på att de ska kunna tas med hem."

Gensvaret blev stort och resulterade i björktavlor med Norrlandsportsmotiv, tuppformade flaskhallsfodral, raketgarnsglasunderlägg, glassouvenirer, hårspännen formade som fjärilar av Hårgalåtsnoter, julgranskulor, mössor, mängder av tokiga vykort och mycket mer.

Bidrog med nya Kilafors-souvenirer gjorde: Camilla Dal, Pamela Törn Skoglund, Eva Westman Linné, Bert Linné, Elin Hjulström Lord, Gustaf Lord, Mari Jaderberg Vasdeki, Eva österberg, Maria Lewis och Anna Abrahamsson.

FILMVISNING

LAST SUPPER

Mats Bigert, Lars Bergström
2005

Den sista måltiden har erbjudits dödsdömda fångar lika länge som straffet tillämpats. Traditionen härstammar från urgamla begravningsritualer där den avlidne serverades mat på sin dödsbädd för att försäkra sig om dennes färd till dödsriket. Den avlidne skulle då inte kunna hemsöka de levande som ett hungrigt spöke. Idag har ritualen ingen kontakt med sitt ursprung, och uppdukningen av den sista måltiden runt om i världens fängelser ter sig lika anakronistisk som straffet självt.

Bigert & Bergströms film Last Supper fokuserar på detta glapp mellan historisk betydelse och samtida bruk av en tradition som förlorat sin mening. Filmen blandar fakta och anekdoter med skulpturala installationer, och skapar ett samtida verk på ett klassiskt tema.

Huvudperson i filmen är Brian Price, en före detta fånge på Huntsville State Prison i Texas, USA. Han spenderade fjorton år i fängelset och kom att bli ansvarig för tillagningen av fler än 200 sista måltider. I filmen blandar Brian Price personliga anekdoter från Death Row med praktiska recept på hur man bäst tillagar abborre, eller som han kallar rätten - Death Wish Fish.


Filmen spelades in 2004 i USA, Filipinerna, Thailand, Japan, Kenya, Sydafrika och Sverige.

Stillbild från Last Supper, 57 min. 16mm, DV, Bigert & Bergström 2005. Bilden kommer från www.bigertbergstrom.com

25 PÄRLOR - ANIMERADE FILMER FÖR FOLK MED HUMOR

Strip-tease
Marie-Louise Ekman
3 min, 1982
Godmorgon Gerda Gök
Gun Jacobson & Lotta Geffenblad
7 min, 1989
Barbara Takes a Walk
Martina Bigert
3 min, 1993
Promenaden
Anna Höglund & Stina Berge
7 min, 1988
Hem Ljuva Hem
Ulla-Carin Grafström
3 min, 1997
Husmorsgympa
Kerstin Rosenkvist
4 min, 2000
Tiger licking girl´s butt
Nathalie Djurberg
3 min, 2004
Puss, Rådbråka Tones & Bones Falls In Love - och hela alltet
Tilda Lovell
5 min, 2002
Lutning
Eva Lindström
2 min, 1994

Glenn the Great Runner
Anna Erlandsson
3 min, 2004
Eurofrog
Ulla-Carin Grafström
4 min, 1995
Babsan och den nya grannen
Agneta Persson
3 min, 1996
Chips
Cecilia Lundqvist
5 min, 1999
Vem är Gunnar? En känslig historia
Tilda Lovell
5 min, 2004
Sjuk-Huset
Anna Erlandsson
2 min, 2004
äventyrspizza
Eva Lindström
4 min, 1996
Semesterhemmet
Birgitta Jansson
12 min, 1981
8 st leranimationer
Marika Heidebäck
8 x 30 sek, 1996-1997

PROGRAM & AKTIVITETER

Hela helgen

11-16 Utomhuskonstverk med hållplatser längs Kilametern från Stationsplan till Ljuspunkten
11-16 Souvenirshop i Biografteatern
12-15 Workshop "Kila samman" vid Stationsplan
12-15 Workshop "gör dina egna souvenirer" vid Järnboa

Programpunkter lördag

11.00 Invigning och Konstguidning från Stationsplan till Biografteatern
11.45 Sägenperformance,​Biografteatern
12.00 Kortfilmer: 25 Animerade pärlor, Biografteatern​
13.00 Ljudbingo, Biografteatern
14.00 Konstfilm: Den sista måltiden, Biografteatern
14.00 Konstguidning från Stationsplan till Biografteatern
14.45 Sägenperformance, Biografteatern
15.00 Ljudbingo, Biografteatern

Programpunkter söndag

11.00 Konstguidning från Stationsplan till Biografteatern
11.45 Sägenperformance,​Biografteatern
12.00 Kortfilmer: 25 Animerade pärlor
14.00 "Olle Oljud försöker känna in atmosfären", ljudkonstframträdande​ i Kilahertz​ samt visning av hembyggda instrument, Biografteatern
15.00 Konstguidning från Stationsplan till Biografteatern
15.45 Sägenperformance, Biografteatern

SLUTORD

"Självklart får du sätta upp saker på fasaden, vänta så hämtar jag stegen och hjälper till".

Tåget åker vidare. Kvar blir minnet. Av hjälpsamma och välkomnande fastighetsägare, av öppna och nyfikna Kilaforsbor, av engagemanget från Järngängets Nostalgiförening och Biografteatern. Av mötet mellan människor, kulturer och erfarenheter från världens alla hörn, som på ett otvunget och naturligt sätt smälter in i småortsstämningen. Varje ort har sin egen identitet, varje stopp blir en ny erfarenhet att ta med sig. Tåget åker vidare mot nästa station på den resa som är X Art Stop.

MEDIA

De skapar en kilometer konst - i Kilafors

Artikel skriven under en av våra vistelser i Kilafors inför projektet. Publicerades i Bollnäs-Nytt nr. 234/2016 (s. 16-17) och HelaHälsingland.se den 21:a augusti.

Kilafors nästa anhalt för konstfestival

Digital utgåva av artikel publicerade i Ljusnan den 31:a augusti.

Live-radio från förberedelserna av X Art Stop

P4 Gävleborgs förmiddagsprogram sänder live från konstnärernas ateljéer där "En kilameter konst" förbereds. En och en halv timme in i programmet (efter kl. 11) handlar det om X Art Stop. OBS! Programmet finns bara kvar i en månad efter sändningsdatum.

Gaffel skapar "en kilameter konst" i Kilafors

Tidningsartikel som gick i flera av MittMedias tidningar, bland annat Gävle Dagblad fredagen den 2:a septemeber.

Udda konst i Kilafors

Radiointervju med Maria Lewis som sändes i P4 Gävleborgs nyhetssändningar lördagen den 3:e september.

ÖGONBLICK FRÅN PROJEKTET

Från Bonden på Byn, 20 Augusti

Souvenir: Linnetuppar som hindrar flaskor att frysa om halsen. Larry Forsberg från P4 intervjuar Elin Lord

Eva Österberg och Per Alnæus under en vistelse i smedjan. Fäbodar i Knupbodarna under rekogniseringsresa.

Skiss till souvenir av Gustaf Lord, souvenirtavla av Eva Österberg och ett test av ett konstverk.

Skylttillverkning och besök av Radio Gävleborg.

Vistelse, tillverkning av Maria Lewis verk "Hållplats Kilafors" och vykort med Anna Abrahamssons motiv.

Gamla järnboa. Glassouvenir av Mari Jäderberg Vasdekis.

Workshop och möten.

Workshopsröra flankerad av Elin Hjulström Lords kollage.

Eva Österbergs souvenirer under tillverkning.

Affischer trycks. Konstverk målas på plats efter mörkrets inbrott.

Eldsjälarna som gjort X Art Stop möjligt. Tack Anita, Hasse, Kitty och Thomas. Utan er hade det inte blivit en kilameter konst.

Fler bilder finns på X Art Stops Facebook-sida: www.facebook.com/XArtStop

Arrangerades av
Anna Abrahamsson
Maria Lewis
Eva österberg
för


i samarbete med
Järngängets Nostalgiförening

med stöd av
Region Gävleborg, KonstnärCentrum Nord, Folkuniversitetet och Ramudden


Fotografi & grafisk form
Studio Lord
www.studiolord.se

Producerat av
Gaffel Ateljé & Konstnärsverkstad
Industrihuset Vävaren
Storgatan 11-13, 806 45 Gävle
www.gaffelverkstan.com
2016